Jarná uzávera chodníkov v Malej Fatre

Správa Národného parku Malá Fatra dáva do pozornosti každoročnú jarnú uzáveru, ktorá trvá od 01.03. do 15.06. na nasledujúcich turistických chodníkoch:

1. Medziholie – Veľký Rozsutec – Medzirozsutce (červená turistická značka)

2. Obšívanka – Malé nocľahy (modrá turistická značka)

3. Vendovka – Malý Kriváň (modrá turistická značka)

Dôvodom jarnej uzávery je v prvom rade ochrana živočíchov, ktoré majú v Malej Fatre svoj domov.  Jar je najcitlivejšie obdobie v roku pre výchovu a vyvádzanie mláďat rôznych druhov vtákov i cicavcov.  Pre tieto druhy je dôležité, aby aspoň pár mesiacov v roku mali zabezpečený pokoj od ľudskej prítomnosti.

Uzavreté úseky chodníkov na Veľký Rozsutec a do Obšívanky sú  súčasťou Národných prírodných rezervácií Rozsutec a Tiesňavy,  kde sa nerealizuje hospodárska činnosť. Rezervácie predstavujú v atakovanom území národného parku ostrovy divočiny a nedotknutej prírody.  Dôvodom uzávery úseku modrého chodníka v časti Vendovka – Malý Kriváň, ktorý prechádza územím nad hornou hranicou lesa, je ochrana kurovitých vtákov.

Uzávery slúžia v neposlednom rade aj na ochranu a regeneráciu pôdneho krytu, ktorý je bezprostredne po zimnom období náchylnejší na eróziu.

Turisti majú celoročne k dispozícii v národnom parku viac ako 150 km značených turistických chodníkov rôznej obtiažnosti, takže veríme, že toto obmedzenie prínosné pre prírodu Malej Fatry budú akceptovať a rešpektovať.

Pri návšteve územia sledujte aj stránky Horskej záchrannej služby, ktorá zverejňuje výstrahy pre Malú Fatru z pohľadu bezpečnosti.

 

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *