Kurz Základy VhT – letná časť na Bodoni

PREVYK zorganizoval druhý tohtoročný beh kurzu – tentoraz v rámci testovania výstroje rovno na Medarda.

Po rannom stretku na Solivare sa kolóna expedičných vozidiel v počte 2 plne naložená ťažkým horolezeckým materiálom vydala do vysokých hôr (andezitové bralo Bodoň pri Prešove). Niektorí oneskorenci síce mali menší problém ráno vstať z postele, no nakoniec sme sa všetci predsa len zišli.

Za trvalého dažďa sme sa všetci ôsmi aj s Kučom a Maťom, horolezeckými inštruktormi z CAPu (Club Alpinistov Prešovských), operatívne premiestnili do neďalekej krčmy, kde sme založili dočasný základný tábor. Teoretickú časť pod vedením inštruktorov sme absolvovali s plným nasadením, takže za chvíľu sa celá miestnosť zmenila na výstavu horolezeckého materiálu. Uzly, naväzovanie, laná, osmy, prusíky, úväzy, postup v teréne – to všetko prišlo na pretras, takže všetci sa snažili načerpať čo najviac informácii (na skale sa určite hodia). Po prestávke a výdatnom občerstvení sme sa pustili do záchrany a prvej pomoci. Po odbornom výklade inštruktorov, našich dvoch členiek a dobrovoľného figuranta (cvičiteľ to má tiež ťažké) sme už pripravení zachraňovať životy.

Poobede prestalo pršať a presunuli sme sa priamo do terénu. Počasie stále trvalo na svojom, takže sme síce vybalili laná, úväzy, ale za chvíľu sme predvádzali rýchlozlaňovanie v búrke. Niekoľko vynútených prestávok strávených pod celtou s praktickou ukážkou budovania prístrešku sme zapíjali kubánskym rumom (vďaka Maťo, vieme prečo sme Ťa poverili vedením praktickej ukážky). Po rozložení stanov a opätovnom lejaku sme to pre tento deň zabalili, každý si rozložil poľnú kuchyňu a usilovne dopĺňal spálené kalórie.

Na druhý deň bolo počasie podstatne lepšie. Po raňajkách sme sa rýchlo nasúkali do úväzov a zlaňovali až nám skoro zlaňovacie osmy vreli, akurát že mokré laná ich našťastie dobre chladili. Neskôr sme sa rozdelili na dve družstvá, jedno trénovalo záchranu a druhé dostalo (asi za odmenu) zlaňovanie Dulferovým spôsobom – takže naozaj príjemný zážitok. Na záver trocha topografie a geológie. Potom už len odchod domov, rovno do práčky.

Igor Sloboda

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *